Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Βίοι αγίων (Σταύρος Γα'ι'τανάρος)


Αν θες να αγιάσεις, πρέπει να αμαρτήσεις…

Έλα ξεκινάμε…
Οκ, ποιον θέλεις να κράξουμε?... (γέλια!)
Δεν θέλω να κράξουμε κανέναν, κουβέντα κάνουμε… λοιπόν τι κάνετε εδώ στο Bardot?
Προσπαθούμε να σερβίρουμε τον κόσμο σωστό αλκοόλ και να μην κοροϊδεύουμε κανέναν…
Τι εννοείς?
Έχοντας εργαστεί και σαν υπάλληλος, τώρα που μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω κάτι δικό μου, θέλω να αποφύγω ότι είχα δει μέχρι τώρα. Ιδιοκτήτες που δεν σου παρέχουν όχι μόνο εξοπλισμό, αλλά και βασικά πράγματα ..και αλλά πολλά….
Έχει ανταπόκριση αυτό που κάνετε εδώ?
Τηρουμένων των αναλογιών και των συνθηκών της εποχής, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου.    …είναι ρίσκο να κάνεις μαγαζί τέτοια εποχή και εμάς μας βγήκε.    …η κρίση δίνει ευκαιρίες και θα καθαρίσει η αγορά, αργά ή γρήγορα, γιατί ο κόσμος έχει πολύ λιγότερα χρήματα και τα ξοδεύει εκεί που ξέρει ότι θα πιει αυτό που πρέπει.
Περί εταιρειών…
Εταιρείες είναι και κοιτάνε το κέρδος τους… αλλά γενικότερα υπάρχουν κάποιες που βρίσκονται κοντά στα μαγαζιά και άλλες που δεν είναι.
Βοήθησε με λίγο…
Μπορεί η κάθε εταιρεία να έχει την δική της πολιτική για την προώθηση των προϊόντων της, αλλά αποδείχτηκε πρόσφατα ότι υπάρχουν εταιρείες που σέβονται τον χώρο και επενδύουν ένα ποσοστό από τα κέρδη τους, είτε σε κάποια δαπανηρά σεμινάρια, είτε με την παρουσία τους στο bar show, είτε δίνοντας μεροκάματα σε δικά μας παιδιά, βοηθώντας ουσιαστικά αυτούς που αναπτύσσουν περαιτέρω  την αγορά.    …το βασικό είναι ότι θα πρέπει οι εταιρείες να καταλάβουν ότι ένα μεγάλο μερίδιο των πωλήσεων των προϊόντων τους, εξαρτάτε από το πόσο καλά  καταρτισμένοι είναι οι bartenders και να επενδύσουν σε αυτό.
Πριν από πέντε χρόνια, αν σου έλεγε κάποιος για την εξέλιξη του bartending στην Ελλάδα, θα τον πίστευες?
Σίγουρα όχι! Γιατί πριν από πέντε χρόνια δεν είχα καν τις γνώσεις πάνω στο αντικείμενο.
Τα επόμενα πέντε χρόνια, τι πιστεύεις ότι θα γίνει ή μάλλον τι δεν θα ήθελες να βλέπεις πλέον?
Δεν θα ήθελα να δω άλλους ανεκπαίδευτους bartenders που κατασκευάζουν κάτι δολοφονικά κατασκευάσματα που ονομάζουν cocktails. Θα ήθελα όμως να δω να συνεχίζεται το κύμα των cocktail bars και του υψηλού bartending, όπως επίσης θέλω να αναπτύξουμε περαιτέρω την έννοια του responsible service.
Πιστεύεις πως είχε δίκιο ο Marian Beke, όταν είπε πως η Ελλάδα έχει πολύ καλούς bartenders, αλλά αδιάφορο κοινό?
Όλο αυτό κάπου οφείλετε, δηλαδή μάθαμε τo cocktail και τα πάντα γύρω από το bartending πολύ γρήγορα και βάλαμε τον κόσμο σε ένα λούκι, να δοκιμάσει γεύσεις που δεν ήταν κοντά του. Δεν μπορείς σε κάποιον που μαθαίνει την αλφαβήτα να του πεις α β γ λ…..! ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος. Χρειάζεται σταθερά βήματα. Παράλληλα επειδή πραγματικά αναπτύχτηκε η κουλτούρα του cocktail, πολύς κόσμος ήπιε cocktails από ανεκπαίδευτους bartenders και μη επαγγελματίες.
Vlakakus-vlakakus! (γέλια!)
Ακριβώς!!
Ποιοι είναι οι επαγγελματικοί στόχοι σου?
Να συνεχίσει το Bardot την πορεία του και προσωπικά να συνεχίσω να είμαι τίμιος σε αυτό που κάνω και προσφέρω. Κατά τα άλλα οι στόχοι μου συμβαδίζουν με αυτό που λέγαμε πριν, για την ανάπτυξη της κουλτούρας του cocktail και την εξαφάνιση του vlakakus-vlakakus
Πάμε να πιούμε τίποτα?...
Άντε πάμε..!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου